Kako poteka obisk Snežne jame

V podzemni svet Snežne jame boste stopili v spremstvu izkušenega jamarja – vodnika, ki vas bo pred vstopom v jamo seznanil z vsemi informacijami za varen ogled.

Svetujemo, da pridete do jame vsaj 15 minut pred želeno uro ogleda. Jama je dostopna samo ob spremstvu vodnika. Vodenje v jamo se ob napovedani uri opravi ne glede na število obiskovalcev. Za najboljše doživetje jame smo število obiskovalcev omejili na največ 25 oseb na skupino.

Ob uri ogleda se boste skupaj z vodnikom napotili v vhodno udornico jame. Nahrbtnike, pohodne palice in svoje hišne ljubljenčke lahko na lastno odgovornost pustite pred vhodom v jamo. Svetujemo, da svoje osebne predmete (denarnico, osebne dokumente, telefon …) vzamete s sabo na ogled.

Po naših izkušnjah je za večino obiskovalcev najtežji del prav vhod oziroma spust v jamo, kjer se boste po kovinskih lestvah z ograjo spustili za 10 m. Skupno se boste do Ledene dvorane spustili kar za 40 m.

Okoli 150 m vhodnega dela jame je osvetljenega z električno razsvetljavo, za notranje dele pa obiskovalcem razdelimo karbidne svetilke (1 na 3 osebe). Dovolimo tudi uporabo lastnih svetilk in fotoaparatov brez stativa. Poti po jami so urejene: steza za hojo obiskovalcev je široka do enega metra, točke, kjer vodnik poda razlago, pa so širše. Na več mestih je pot omejena in varovana z ograjo. V juniju je lahko na posameznih odsekih nekaj ledu tudi na poti, na kar vas bo vodnik vedno opozoril.

Spust v jamo po kovinskih lestvah na vhodu

Vse kar morate vedeti

Fizični napor

Po naših izkušnjah je za večino obiskovalcev najtežji del prav vhod oziroma spust v jamo, kjer se boste po kovinskih lestvah z ograjo spustili za 10 m. Skupno se boste do Ledene dvorane spustili kar za 40 m.

Obisk jame traja od 1,5 do 2 uri v zimskih temperaturah od 0 °C do 4 °C. Skupna pot je dolga približno 1300 m.

Otroci

Otrokom do 5 let starosti ne priporočamo ogleda jame oziroma prepuščamo odločitev staršem, da sami precenijo ali bodo njihovi malčki zmogli sorazmerno dolg pohod (1,5 do 2 uri) skozi hladno jamo (od 0 °C do 4 °C) in strm spust po kovinskih lestvah pri vhodu v jamo.

V kolikor se vam bodo malčki pridružili pri ogledu jame, prosim, poskrbite, da bodo toplo oblečeni in primerno obuti. Ne manjka naj tudi kapa in rokavice!

Topla oblačila in primerna obutev

Temperatura v jami je od 0 °C do 4 °C. V Ledeni dvorani in na posameznih predelih je tudi nekaj ledu na poti, zato svetujemo:

  • toplo obleko (primerno za zimske razmere),
  • primerno pohodno obutev,
  • rokavice, ki jih potrebujete le v vhodnem delu jame na kovinskih stopniščih, ki vas vodijo v Ledeno dvorano.

Čas ogleda jame

Voden ogled jame traja približno 1,5 do 2 uri v zimskih razmerah.

Ogled jame ni mogoč s hišnimi ljubljenčki.

Za hišne ljubljenčke, ki vas počakajo pred jamo so možni privezi, ni pa posebnih boksov, zato jih pred jamo pustite brez spremstva na lastno odgovornost.

Dostop žal ni mogoč vsakomur

Jama žal ni dostopna za gibalno ovirane obiskovalce na invalidskih vozičkih ali z drugimi težavami pri gibanju.

Ogleda jame ne priporočamo osebam s strahom pred zaprtimi prostori in strahom pred višino.

Vremenske razmere

Ogledi jame so v času sezone, od junija do oktobra, mogoči ob vsakem vremenu.

Od vremenskih razmer je odvisno tudi stanje ledu v jami. Ledeni steber v Ledeni dvorani je sezonskega značaja in nastane le ob ugodnih zimskih vremenskih razmerah.

Temperatura v jami je od 0 °C do 4 °C.