Snežna jama na Raduhi je najvišje ležeča turistična jama v Sloveniji in ena izmed najvišjih v Evropi. Posebnost te 10 do 12 milijonov let stare jame je večni led v vhodni, Ledeni dvorani in velika količina jamskega mleka – malgonita, ki je odložen po stenah v obliki oblog ali najrazličnejših kapniških tvorbah. Tudi ostalo kapniško bogastvo se lahko brez sramu primerja s kapniki v najlepših turističnih jamah pri nas in v tujini, med drugim mogočni stebri (tudi drugi najvišji v slovenskih jamah, visok 21 m), zavese in ostale aktivne sigaste tvorbe, stalagmiti in stalaktiti. Poleg tega je jama bogata z jamsko favno. Odkritih je bilo kar sedem vrst slepih jamskih hroščev. Pri raziskovanju usedlin pa so našli tudi zobe morskega psa.

 

Jamo so odkrili člani Jamarskega kluba Črni Galeb iz Prebolda, 23. avgusta 1981. Že pred tem je leta 1938 kraško udornico, kjer je bil nekaj metrov ledeni sneg, registriral in vnesel v slovenski kataster jam, jamski biolog Egon Pretner. Preboldski jamarji so jamo po odkritju notranjih delov, opravljenih raziskavah in izdelanemu načrtu jamo odprli za turistične oglede 14. julija 1990. Od takrat dalje vseskozi skrbijo za strokovno in varno vodenje po jami.

 

Kljub temu, da je jama urejena za turistične oglede, omogoča prvinsko in avtentično izkušnjo podjamskega sveta, saj je celotna pot skozi jamo speljana tako, da je ohranjena skoraj povsem prvotna podoba jame. Prvi del je osvetljen z elektriko, preostali, večinski del poti pa se obiskovalci skupaj z izkušenim jamarskim vodičem podajo v podjamski svet s pomočjo karbidnih svetilk.

 

Pridružite se nam na nepozabni jamski dogodivščini!

 

 

1938

Jamski biolog Egon Pretner odkrije kraško udornico, jo registrira in vnese v slovenski register jam.

avgust 1981

Pred Prvim breznom. Pogled proti vhodu. 24.7.2011

Jamo z njeno notranjo zasnovo odkrijejo člani Jamarskega kluba Črni Galeb iz Prebolda, 23. avgusta 1981.

julij 1990

Preboldski jamarji so jamo, po odkritju notranjih delov, opravljenih raziskavah in izdelanemu načrtu, odprli za turistične oglede 14. julija 1990.

1990-do danes

Izkušeni jamarski vodniki v soju karbidnih svetilk vsako poletje razkrivajo skrivnosti podzemnega sveta obiskovalcem iz vsega sveta.